Een nacht logeren bij Mondi Lodge (eco-friendly) op Curaçao

Afgelopen vrijdag had ik (Sifra) het genoegen om bij Mondi Lodge Curaçao te logeren. De lodge ligt zeer centraal, precies tussen de populaire stranden Blue Bay en Kokomo beach. Het vliegveld ligt op slechts 10 minuten rijden en het centrum van Willemstad bereik je in 15 tot 20 minuten. Uit ervaring kan ik zeggen dat het slim is om vooraf goed de routebeschrijving met bijbehorende instructies door te nemen. Helaas vertrouwde ik, die fout maak ik vaker, iets teveel op mijn navigatie. Hierdoor had ik de instructies over de ingang en het binnenkomen op het terrein niet gelezen, waardoor ik pas na vier rondjes door de wijk doorhad dat die grijze poort toch echt de ingang was. Vier keer toeteren voor de poort en Danita (de beheerster) of haar collega Janine, laten je binnen. 

Eco resort Curacao
Luxe palapa in een prachtige tuin

Luxe palapas met een héérlijk bed 

10 seconde op Mondi Lodge en je voelt je al thuis. Niet gek ook als je wordt begroet door drie kwispelende honden (waarvan één super lief mega exemplaar) en de gastvrije Danita. Ik kreeg het eerste huisje: een gelijkvloerse gele palapa die ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Ik zeg huisje, maar klein was hij zeker niet. Je komt binnen op een ruim overdekt buitenterras met eettafel, loungebank en keukenblok. Het gele huisje beschikt verder over twee ruime slaapkamers met tweepersoonsbedden, een hele ruime badkamer en een prachtige (warme) buitendouche. Het bed sliep overigens heerlijk. Zo heerlijk zelfs dat ik om 21:20 in slaap viel, waardoor ik de Full Moon party op het nabij gelegen Kokomo beach miste. Oeps 🙂

De totstandkoming van Mondi Lodge

Nadat ik gesetteld ben ga ik met Danita, de beheerster en tevens dochter van de eigenaar, in gesprek. Ik ben benieuwd hoe Mondi Lodge ontstaan is en waarom zij voor een duurzame insteek gekozen heeft. Ze vertelt me dat het terrein ooit gekocht is door haar grootouders, die er na hun huwelijk een huis gebouwd hebben. Dit huis staat er nog en wordt nu bewoont door Danita zelf. Haar opa was dol op tuinieren en op het terrein stonden exotische planten, fruitbomen en er liepen diverse dieren rond. Toen Danita en haar toenmalige vriend in 2013 de kans kregen om op het terrein een lodge te beginnen, was het vanzelfsprekend dat deze zo duurzaam mogelijk zou moeten worden. De liefde voor de natuur en alles wat leeft zit diepgeworteld in haar familie, dus hierover was geen twijfel mogelijk. Het door haar nagestreefde Rain Forest Alliance keurmerk krijgen ziet zij dan ook als een kroon op haar werk en niet als een manier om meer toeristen te trekken. Boven alles moet Mondi lodge een oase van rust zijn, waar de gasten zich echt thuis en op hun gemak voelen. Een plek waar je op een verantwoorde manier van de natuur kan genieten, zonder aan comfort te hoeven inleveren. 

Duurzame maatregelen

Het Rain Forest Alliance keurmerk is er nog niet. Dit komt vooral doordat zij daarvoor volledig moeten overgaan op zonne-energie. Iets wat zij pas kunnen afronden nadat alle 9 kamers (er zijn er nu 7) gerealiseerd zijn. Het douchewater wordt overigens wel al volledig verwarmd door zonne-energie en ze werken met hergebruikt water uit een septic tank. Voor de bouw worden overigens nooit bomen gekapt, er wordt om ze heen gewerkt of ze worden verplaatst. Bij de bouw en ook bij de aanschaf van meubels wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Recyclen is sowieso een topprioriteit van Mondi Lodge en ze proberen de gasten zoveel mogelijk te informeren en te stimuleren om hieraan mee te werken. De toilet- en schoonmaakspullen zijn allen volledig natuurlijk en biologisch. Bovendien worden ze lokaal ingekocht. Zo halen ze veel producten bij het familiebedrijfje Integra Natural, dat opgezet is door de destijds 10-jarige Tatiana. Zij hebben overigens een leuk winkeltje in de wijk Scharloo, waar enkel 100% natuurlijke producten verkocht worden. Echt het bezoeken waard! Verder werkt Mondi Lodge met lokale werknemers en doen zij er alles aan om ook de omgeving te stimuleren om zo duurzaam mogelijk te werken. Deze inspanningen blijven gelukkig niet onopgemerkt. Recent ontvingen zij de Gladys van Daal Mc Kenzie Awardvoor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

Een klein paradijsje 

Behalve eco-friendly is Mondi Lodge gewoon vooral een ontzettend fijne plek om je vakantie te vieren. Je hebt alle ruimte en het voelt alsof je echt helemaal weg bent van alle drukte, terwijl het toch maar twee minuten rijden is naar één van de populairste stranden van het eiland. Bovendien is het ontbijt (versbereid en á la carte) verrukkelijk en is het zwembad superfijn. Als dierenliefhebber kun je bovendien je hart ophalen. Grote vriendelijke reuzin Otsu, zoals ze ook wordt aangekondigd in de welkomstmap, heeft in een dag mijn hart gestolen. Ook haar twee hondenvriendjes en katten Mondi en Ozzy lieten zich regelmatig zien, maar waren nooit opdringerig. De drie ezels aan de rand van het terrein laten zich, wanneer zij er zin in hebben, graag aanhalen. De ooit flink verwaarloosde ezel Johnny heeft nu een goed leven bij Mondi Logde en is in 2015 zelfs de trotste vader geworden van dochter Eclipse. Geweldig om te zien!

Enthousiast geworden over Mondi Lodge? Boeken kan hier.

Scroll naar boven