Vakantie belgië kust: de leukste Belgische kustplaatsen!

Vakantie België kust: de leukste Belgische kustplaatsen!

 
Waarom zou je de wereld rondvliegen, als je dichtbij huis nog zoveel bijzondere bestemmingen kan ontdekken? Laat het grillige thuisweer geen spelbreker zijn. Want zelfs op herfstige dagen kan je altijd eens goed uitwaaien tijdens een lange strandwandeling.

Ben je uitgekeken op een vakantie in eigen land aan de kust? Dan wacht er vlakbij Zeeuws-Vlaanderen een 65 kilometer lange vakantiebestemming op je: de Belgische Kust.

De Belgische Kustlijn loopt helemaal tot de Franse Opaalkust. Onderweg spot je dertien badplaatsen in tien kustgemeenten. Van het luxueuze Knokke-Heist naast Het Zwin, tot het familievriendelijke De Panne, vlakbij het Franse badplaatsje Bray-Dunes.

Elke Belgische badplaats heeft zijn eigen karakter en troefkaarten. Zoek je een unieke vakantie aan de Vlaamse kust? Dan hebben deze drie kustplaatsen alvast een streepje voor tijdens je weekend weg in België.

1) Luxe en glamour in Knokke-Heist


Bekend van ‘Knokke Off’
In Knokke-Heist mag het allemaal wat exclusiever. Pommelien Thijs-fans kennen de Belgische kuststad als het decor van de Netflix-hit ‘Knokke Off’, waarin de Vlaamse artieste de hoofdrol van Louise speelt.

Of de West-Vlaamse kustgemeente ondertussen nog even blij is met het beeld dat de successerie van zijn lokale jetset schetst? Dat is een heel andere vraag.


Geniet van de gezellige drukte
Knokke-Heist blijft dé Belgische badplaats waar je kijkt én bekeken wordt. Het Albertplein is daar de ultieme ‘place m’as-tu vu’ voor. Na een broodnodige renovatie, schittert de iconische trekpleister weer in al zijn glorie.

Eyecatcher van het heraangelegd plein is uiteraard het glazen horecapaviljoen. De glaskoepel telt maar liefst 2211 driehoekige glasraampjes!


‘Petit Paris’
De ‘meest mondaine badplaats van België’ ziet het graag groots. Met zijn high-end fashion stores, deftig winkelstraten en Grand Casino mikt ‘Petit Paris’ duidelijk op de beter gefortuneerde vakantieganger.Michelinsterren bij de vleet

Culinaire fijnproevers blijven hier niet op hun honger zitten. Met vijf Michelinsterren is Knokke-Heist een gastronomische koploper. Krijgen Bartholomeus, Boo Raan, Sel Gris en Cuiness 33 binnenkort gezelschap van een nieuw sterrenrestaurant?

Na zijn afscheid in het Hof van Cleve zoekt Peter Goossens namelijk een nieuwe uitdaging. De voormalige driesterrenchef verzorgt sinds juli 2023 de kaart van La Rigue, de luxe-brasserie van het al even chique hotel La Reservé op de Elizabethlaan.

Maar ook met een bescheiden budget kan je al heerlijk tafelen in de meer dan tweehonderd eetgelegenheden van deze zelfverklaarde ‘gastropool’.

2) De charmante retrosfeer van De Haan


De Haan is een pittoresk buitenbeentje tussen de Belgische kustplaatsen. In dit knusse retrodorpje waan je je in een vergeelde ansichtkaart uit de belle époque. Langs kronkelende lanen zie je de charmante cottages van vroeger.

De Concessie
Gaat je hart sneller kloppen van laat negentiende-eeuwse architectuur? Flaneer dan beslist eens door ‘de Concessie’. Deze beschermde historische villawijk belooft je een betoverende wandeling.

Tussen de statige huizen in Anglo-Normandische stijl met vurige rode daken en schattige balkonnetjes, vind je ook Villa Savoyarde. In dit beroemde vakantieverblijf bracht Albert Einstein in 1933 zijn Belgische zomer door.


Het tramstationnetje
Het houten tramstationnetje uit 1902 is werkelijk uniek. Het fraaie beschermd monument is namelijk het oudste tramgebouw in de Benelux waar vandaag nog steeds dagelijks een tram voorbij rolt.

Een bijzonder strand
Met maar liefst twaalf kilometer lengte, heeft De Haan het langste strand van alle Belgische badplaatsen. Als je doorwandelt naar Bredene, stuit je op een pikant stukje zand: het enige naaktstrand van België.

3) Oostende, cultuurmekka aan de NoordzeeEen kuststad met soul
Op Valentijnsdag 1981 meerde Marvin Gaye aan in Oostende. De Amerikaanse soulzanger had toen beslist al betere tijden gekend. Zijn tweede huwelijk liep op de klippen. Een cocaïneverslaving hield hem uit de opnamestudio. En op de koop toe wou de fiscus nog enkele miljoenen uit zijn spaarvarkentje schudden.

Uitgerekend in Oostende vond het soulicoon zijn tweede leven. De zanger jogde langs de kustlijn, ruilde zijn drugs in voor de frisse Noordzeelucht en genoot van Leffe en zeetong in lokale tavernes zoals De Koekoek en Floride.

Tussendoor schreef hij ook ‘Sexual Healing’. Gaye draaide de videoclip van zijn comeback-hit zelfs in het Kursaal.


Wereldartiesten en wandelrust
De modernistische concertparel lokt ook vandaag tal van internationale artiesten naar de ‘Stad aan Zee’. Joss Stone, Backstreet Boy Nick Carter en Pink Floyd-drummer Nick Mason houden er in 2024 halt voor hun Europese tournee.

Al eeuwen heeft de ‘Koningin der Badsteden’ een magisch effect op rusteloze zielen. Zelfs de grootste stresskip wordt weer helemaal zen na een wandeling door de zuilengangen van de Koninklijke Gaanderijen en de Japanse tuin Shin Kai Tei in het Koningspark.


Ensor en het Mu.ZEE
Bovenal blijft Oostende de geboorteplaats van James Ensor. De geest van de Belgische symbolist is nooit ver weg. En al zeker in het James Ensorhuis op de Vlaanderenstraat, waar de kunstenaar tot aan zijn dood zijn opvallende figuren schilderde.

Dat Ensor maar een van de vele hoofdstukken uit het boeiende koffietafelboek van de moderne en hedendaagse Belgische kunst is, ontdek je tijdens een bezoekje aan het topmuseum Mu.ZEE.


Verblijf tijdens je vakantie België kust


Je begrijpt het al. De Belgische Kust biedt zoveel meer dan zeedijken, duinen en strand. Achter de grijze hoogbouw vind je bovendien ook altijd wel nog een aangenaam en betaalbaar duurzaam hotel.

In het sfeervolle De Haan verblijf je in gezellige B&B’s en fotogenieke art-decohotels zoals Hotel Astoria, Grand Hotel Belle Vue en Manoir Carpe Diem.

Tel daarbij het bruisende nachtleven van Knokke-Heist en Oostende, en je zit gebeiteld voor enkele bijzondere overnachtingen tijdens je vakantie België kust.

Scroll naar boven