Duurzaam doen met vintage kleding!

Duurzaam doen met vintage kleding!

Het kopen van vintage kleding heeft genoeg voordelen. De kosten voor een vintage item liggen een stuk lager dan voor een nieuw kledingstuk. Dit is dus erg fijn voor je portemonnee. Daarnaast is het shoppen van vintage kleding ontzettend leuk omdat je echt gaat speuren naar parels. Het vinden van een item dat goed bij jou past en niemand anders bezit is een echte vintage vondst!
Maar het allerbelangrijkste voordeel van vintage kleding shoppen is het feit dat het een stuk duurzamer is. Een unieke kast met vintage items is een duurzame kast waar mens, dier en milieu vele groene voordelen uit halen. Waarom je dan zo duurzaam bezig bent met vintage kleding, lees je verder in deze blog.

Fast fashion dieet

Helaas leven we vandaag de dag in een wereld waar alles ontzettend snel moet gaan. En hieronder valt dus ook "fast fashion". Consumenten willen kopen. Veel, snel en vaak.
Fast fashion speelt hierop in en is kort samengevat, het produceren van zo goedkoop mogelijke kleding. Helaas is dit erg slecht voor het milieu. Er wordt namelijk heel veel energie verbruikt voor de productie van nieuwe kleding. Er worden veel grondstoffen vervoerd naar landen waar onder zware omstandigheden de kleding wordt geproduceerd. De gemaakte kleding wordt vervolgens de hele wereld over vervoerd per vrachtwagen, vliegtuig en boot. Dit zorgt allemaal natuurlijk voor enorme hoeveelheden CO2-uitstoot. We weten allemaal dat een teveel aan CO2 zorgt voor de opwarming van de aarde. De algemene temperatuur op aarde stijgt, poolkappen zullen hierdoor smelten en de zeespiegel is al aan het stijgen.
Toch wordt er tegenwoordig nog steeds erg veel "fast fashion" verkocht en de vervuiling die hier bij komt kijken is dus enorm. Want naast de vervuilende stoffen, het vervoer, en barre omstandigheden waar dus de kleding wordt gemaakt komt er ook nog eens veel water kijken bij het produceren. Gemiddeld zo'n 7000 liter water wordt al gebruikt voor het maken van 1 jeans!

Voordelen van vintage kleding

Eigenlijk hoeven we het je nu al niet meer uit te leggen. Het is van belang dat de productie en verkoop van fast fashion zoveel mogelijk wordt beperkt. En hierin kun je zelf al een grote bijdrage leveren, door het kopen van vintage kleding. 

De levensduur van een kledingstuk wordt verlengd door het kopen van een vintage item. Door kledingstukken vaker te dragen hoeven minder kledingstukken geproduceerd te worden. Vintage kleding is namelijk al gemaakt en zeker zo leuk voor nog een ronde, of twee, drie. Je ontlast hiermee het milieu omdat het hele schadelijke proces van kleding produceren minder wordt uitgevoerd. De CO2-uitstoot wordt hiermee beperkt en gelukkig ook minder water verbruikt! Koop je je jeans dus vintage, bespaar je hiermee zo'n 7000 liter water. En een tijdloze levi's jeans is ook vintage te vinden, maar dan ook nog eens uniek, zie bijvoorbeeld hier.

Ook zorgt vintage kleding voor minder kleding op de afvalhoop. Vele mensen kopen fast fashion, wat vaak maar een tot twee seizoenen meegaat. Na het snelle verslijten van deze kleding wordt het weggegooid en ook bij verwerken van kleding als afval komt CO2 vrij. Soms wordt er zelfs door consumenten zo snel en veel gekocht, dat het achterin de kledingkast terecht komt, niet wordt gedragen en uiteindelijk met prijskaartje eraan op de afvalberg terecht komt. Zonde! Door vintage te kopen steun je niet de fast fashion industry. En gelukkig wordt dit je steeds makkelijker en leuker gemaakt. Met zelfs prijzen die gelijk staan aan de grote fast fashion ketens. Zo zien we dat bij www.kilokilovintage.nl waar de prijzen in de webshops voor unieke stuks, zoals een Ralph Lauren blouse aanzienlijk laag liggen. Maar al helemaal in de winkels van Kilo Kilo Vintage en op de events die wekelijks worden georganiseerd. Daar kunnen consumenten shoppen per kilo!

Iets goeds doen voor het milieu is hierdoor nog nooit zo leuk geweest!

Via deze pagina vind je andere (duurzame) vakanties in eigen land! Ga bijvoorbeeld Onthaasten in de Achterhoek, boek een stedentrip Nederland of boek een vakantie aan zee in Nederland!

Scroll naar boven