Mensen worden zich bewust van impact van reizen op klimaat

Impact van reizen op klimaat

Duurzamer reizen kan op verschillende manieren. Misschien kies jij wel voor ‘de groenste manier van vakantie vieren’ en ga je kamperen. Of wil je rekening houden met maar houd je ook van iets meer luxe en kies je voor een verblijf in een gecertificeerd eco hotel, hostel of duurzaam natuurhuisje. Op de vakantiebestemming zelf kun je natuurlijk ook bewuste keuzes maken die de lokale bevolking, de omgeving en natuur ten goede komen. Maar misschien is de meest bekende manier om bewuster op reis te gaan, wel door de reis zélf zo groen mogelijk te maken en te reizen per trein. Deze duurzame manier van reizen wordt steeds populairder: het aantal internationale treinreizen stijgt deze zomermaanden meer dan ooit!

Duurzamer reizen

Dat reizen met de trein beter is voor het milieu dan reizen per vliegtuig, is geen nieuws. De CO2 uitstoot voor een vliegreis is natuurlijk vele malen hoger dan een treinreis naar dezelfde bestemming. Reizen per trein is daarom de groenste manier van reizen en is vele malen beter voor het klimaat en het milieu dan vliegen. Gelukkig blijkt de impact van een reis op het klimaat voor steeds meer mensen een punt te zijn waarmee ze rekening houden bij het plannen van een reis of stedentrip. In de afgelopen maanden (juni, juli en augustus) hebben bijna 13% meer mensen gekozen voor een internationale treinreis, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar!

Impact van reizen op klimaat verkleinen

Dat vliegen over het algemeen sneller is, is ook geen nieuws. Echter is de vraag of dit verschil bij kortere vluchten ook nog zo groot is: denk aan de tijd die je kwijt bent met het inchecken en aan het wachten bij de douane en bij de gate. Daar tegenover staat dat reizen per trein juist steeds sneller gaat: de reistijden worden korter en de internationale verbindingen worden uitgebreid. Het wordt dan ook steeds aantrekkelijker om per trein te reizen. Dit is niet alleen prettig voor het klimaat en milieu, maar eigenlijk ook wel zo gemakkelijk voor jezelf!

Trein- impact reizen op klimaat verkleinen

Europa binnen handbereik

Berlijn, Antwerpen en Londen zijn bekende bestemmingen voor de internationale treinreiziger. Maar wist je dat je als reiziger via NS internationaal maarliefst 3.300 verschillende Europese bestemmingen kunt boeken? Oftewel; ook per trein ligt bijna iedere gewenste vakantie of stedentrip binnen handbereik! Grote kans dus dat het aantal mensen dat vanuit Nederland met de trein naar het buitenland reist nog verder zal toenemen. Zo verkleinen we samen de impact van reizen op het klimaat.

Vraag en aanbod

Vind jij het eigenlijk ook onnodig om een vliegreis te maken naar een bestemming zoals Parijs, Berlijn of Londen? Handel er dan naar: kies vanaf nu voor een schoner alternatief en reis met de trein! Wie weet volgen straks, mede dankzij jou, meer luchtvaartmaatschappijen het voorbeeld van Tui op. Want Tui stopt dit najaar al met het aanbieden van vluchten naar Parijs. Hiervoor in de plaats worden treinreizen aangeboden. Mooie ontwikkeling, toch?

Of het nu gaat om kiloknallers, fast-fashion of om onnodige vluchten: zolang er vraag naar blijft, zal ook het aanbod blijven bestaan. De keuzes die wij vandaag maken, hebben invloed op het aanbod in de toekomst.

Dus Wandergreen! Met iets meer aandacht voor de natuur, cultuur, mens & dier.


Scroll naar boven