Duurzaam toerisme: de belangrijkste duurzame reistrends

Duurzaam toerisme trends

Steeds meer reizigers geven aan dat zij duurzaam reizen en een duurzame lifestyle belangrijk vinden. Zo geeft het Sustainable Travel Report 2019 duidelijk weer dat vakantiegangers steeds vaker bezig zijn met duurzaamheid. Dit jaarlijks door boekingssite Booking.com uitgevoerde onderzoek, bevraagd meer dan 12.000 reizigers uit onder andere de VS, India, Duitsland en Australië.

Kiezen voor een duurzame reisorganisatie

Uit het onderzoek van booking.com blijkt dat 72% van de reizigers vindt dat we, om de planeet ook voor toekomstige generaties leefbaar te kunnen houden, nu echt duurzamere keuzes moeten gaan maken. Uit een ander onderzoek naar duurzaam toerisme van verre reizen-specialist Better Places, blijkt bovendien dat 63% van de reizigers de keuze voor een reisorganisatie ook daadwerkelijk mede basseren op duurzaamheid. Zij kiezen vaker voor een duurzaam hotel of bijvoorbeeld een eco camping.

Duurzame reistrend: eco accommodaties

Nu veel vakantiegangers bewust bezig zijn met het maken van meer bewuste keuzes, zien we ook dat eco accommodaties steeds populairder worden. Zo blijkt uit het Sustainable Travel Report dat driekwart van de reizigers verwacht het komende jaar tenminste eenmaal in een duurzame of groene accommodatie te overnachten. Wat dat betreft is er een duidelijke trend zichtbaar: in 2016 had nog maar 62% van de respondenten dit voornemen en in 2017 en 2018 was dit respectievelijk 65% en 68%. Bovendien geeft 70% van de reizigers aan dat ze eerder een hotel zouden boeken als deze eco-friendly blijkt te zijn, ook wanneer ze hier niet bewust naar op zoek zijn.

CO2 compensatie en aandacht voor de natuur

Wanneer reizigers voor een duurzame reisaanbieder kiezen, doen ze dit onder andere omdat ze het belangrijk vinden dat de CO2-uitstoot gecompenseerd wordt. De grootste drijfveer om voor duurzaam te kiezen blijkt echter de liefde en aandacht voor de natuur die mensen hebben: 89% van de respondenten van het Better Places onderzoek vindt dit aspect het belangrijkste. Ook aandacht voor mensen (69%), eerlijke handel (61) en aandacht voor dieren (52%) is voor veel toeristen een belangrijke reden om meer duurzaam te reizen.

Bewuste keuzes op reis

Ook op de reisbestemming zelf proberen steeds meer toeristen verantwoorde keuzes te maken. 52% van de reizigers is hier bewust mee bezig. Zo willen zij vooral dat het geld dat zij aan de reis besteden terecht komt bij de lokale bevolking. Ook de excursies die reizigers ter plekke maken, zijn onderhavige aan duurzame reistrends. Zo wil 72% van de reizigers het liefst authentieke uitjes ondernemen met respect voor de lokale bevolking. Ook kiezen steeds meer vakantiegangers voor een excursie waarbij ze zelf moeten lopen of fietsen en let men actief op het reduceren van plastic gebruik. Wel geeft ruim een derde van de reizigers aan dat ze niet goed weten hoe ze de vakantie meer duurzaam kunnen maken. 41% van de respondenten zou hier dan ook graag tips over krijgen. Ook zouden veel reizigers graag de mogelijkheid aangeboden krijgen om ter plekke de voetafdruk van hun vakantieverblijf te compenseren.

Werk aan de winkel

Ondanks de positieve uitkomsten zijn we er nog lang niet. 37% van de reizigers weet niet hoe ze een reis duurzaam moeten maken en evenveel mensen zeggen dat de prijs van een eco hotel simpelweg te hoog voor ze is. Maar liefst 72% van de respondenten heeft bovendien geen tot weinig kennis van eco-labels zoals Green Key. Daarnaast missen zij bij veel grote reisorganisaties en bookingssites een filter die enkel eco-vriendelijke accomodaties selecteert. Dit, en bijvoorbeeld belastingvoordelen voor duurzame keuzes en treinreizen, zou veel reizigers over de streep trekken om een duurzame vakantie te boeken.


Verantwoord op vakantie? Boek een bijzondere overnachting in Nederland!

Scroll naar boven