Site Loader

Koraalvriendelijk smeren

Het is weer voorjaar en de zon maakt deze dagen overuren. Toch lijkt genieten van een zomerse stranddag verder weg dan ooit. Waar we anders bij de eerste zonnestralen met z’n allen naar buiten of zelfs naar het buitenland vliegen, verblijven we deze dagen massaal in eigen land. Ondertussen fantaseren we over die eerste echte onbezorgde stranddag: wind in je haren, cocktail in je hand en smeren, smeren, smeren! Over dat laatste gesproken; dit is natuurlijk belangrijk voor de bescherming van je huid. Maar wist jij dat wij met z’n allen ieder jaar zo’n 14.000 ton zonnebrandcrème in de oceanen spoelen? Helaas heeft dit schadelijke effecten op het koraal en daarmee op het leven onder water.

De meeste zonnebrand is helaas dus absoluut niet goed voor het milieu. Daarom dé tip voor naderende zomer; check de ingrediënten van je zonnebrandcrème even en kis voor een milieuvriendelijke zonnecrème!

3 aanbevolen koraalvriendelijke / milieuvriendelijke zonnecrèmes:

De consument lijkt zich steeds bewuster te worden van wat zij koopt (en smeert!). Er zijn dan ook verschillende  ‘reefsafe’ zonnebrandproducten op de markt te vinden. Drie voorbeelden van koraalvriendelijke crèmes:

NAIF zonnebrand goed voor milieu

De zonnebrandcrèmes van NAIF beschermen op een natuurlijke wijze tegen de schadelijke effecten van UVA en UVB straling. De crèmes zijn ‘oceaan vriendelijk’ dus bevatten geen Oxybenzone, microplastics en nanodeeltjes.

NAIF milieuvriendelijke zonnecrème koop je hier

SMPL milieuvriendelijke zonnecreme

De 100% natuurlijke verzorgingsproducten van SMPL zijn goed voor jou én vriendelijk voor de natuur. De milieuvriendelijke zonnebrandcrème van dit merk bevat veilige en natuurlijke zonnefilters en zijn bewezen ‘reefsafe’.

SMPL zonnebrand koop je hier.

blank

Eco Cosmetics is een Duits merk dat 100% natuurlijke cosmetica maakt. Zo bevat ook de zonnebrandcrème van dit merk 100% natuurlijke ingrediënten. De crème heeft naast de zon-beschermende werking, ook een voedende werking. De producten van Eco Cosmetics zijn vegan, C02 neutraal geproduceerd en Ecocert gecertificeerd.

Eco Cosmetics zonnecrème koop je hier.


Het leven onder water

Het zal niemand ontgaan dat de zeeën en oceanen met grote uitdagingen te maken hebben. De opwarming van het water, overbevissing en natuurlijk de enorme hoeveelheden (micro)plastic in het water. Wanneer we niets doen, eindigen we in 2050 zelfs met meer plastic dan vissen in de zee. De gevolgen hiervan zijn enorm; koraal sterft af, dieren gaan dood en verschillende soorten worden met uitsterven bedreigd. Stervend koraal heeft grote invloed op de rest van het leven onder water. Dit is niet zo gek, te bedenken dat zoals bossen voor de mens van levensbelang zijn, koraalriffen de longen van de zee zijn. Daarnaast dienen koraalriffen ook als broedplaats voor talloze soorten dieren. Alle hens aan dek dus om de koraalriffen te beschermen!

Zonnebrandcrème

We worden er keer op keer aan herinnerd: schijnt de zon; smeer je in! Het smeren van zonnebrandcrème is belangrijk om je huid te beschermen tegen de UVB straling van de zon. Wij zijn dan ook groot voorstander van het beschermen van je huid, het is tenslotte je grootste orgaan!

Maar wat heeft zonnebrandcrème nu precies te maken met het beschermen van koraalriffen? De link zit hem in chemische zonnefilters zoals Oxybenzone (oftewel benzofenon-3) en Octinoxaat. Deze stoffen worden veelvuldig gebruikt als UV-filters in crèmes en hebben naast de beschermende werking ook een nadelige kant: het zijn schadelijke stoffen dat koraalrif schaadt.

Eén van de onderzoeken naar de invloed van Oxybenzone op koraal en koraalgroei bijvoobeeld, is gedaan door wetenschapper Craig Downs (directeur van het milieulab Haereticus Environmental Laboratory) Zijn onderzoek toont aan dat Oxybenzon schadelijk is voor zeven koraalsoorten en de groei van babykoraal belemmert. Met het gegeven dat wij ieder jaar 14.000 ton de zee in spoelen, kunnen de gevolgen hiervan dan ook groot zijn.

Om de schade te beperken, zijn er al verschillende plekken op aarde waar het gebruik van deze ‘koraalonvriendelijke’ zonnebrand niet meer gebruikt mag worden. Zo is het gebruik op de eilandengroep Palau sinds januari dit jaar verboden is en vanaf 2021 zal dit ook op Hawaii het geval zijn.

Bescherm niet alleen je eigen huid, maar ook het leven onder water!

Blijven smeren

Natuurlijk willen we niet zeggen dat je moet stoppen smeren. Het beschermen van je huid is super belangrijk voor je gezondheid. Wat je wel kunt doen? Check de ingrediënten van je zonnebrandcrème even! Er zijn namelijk steeds meer milieuvriendelijke zonnecrèmes op de markt die geen chemische zonnefilters, Nano deeltjes en microplastics bevatten. Zo bescherm je niet alleen je eigen huid op een vriendelijke manier, maar ook het leven onder water!

Ook je andere verzorgingsproducten duurzaam kopen? Kijk in ons overzicht van duurzame winkels o.h.g.v verzorging!


Geef een reactie

Boek een natuurhuisje