Thuis een vakantiegevoel creëren: tips voor een noodgedwongen staycation

Nederlanders zijn ontzettend reislustig. Van kamperen in Frankrijk tot een rondreis door Oost-Europa; we trekken er in de mei- en zomervakantie het liefst massaal op uit. Een reisje naar het buitenland of zelfs een vakantie in eigen land lijkt er voorlopig echter niet in te zetten. Door de maatregelen in verband met de corona-crisis moeten we aankomende meivakantie noodgedwongen kiezen voor een staycation. Hoe zorg je ervoor dat deze thuis vakantie (ondanks dat we ons huis waarschijnlijk de afgelopen weken al veel te vaak van binnen hebben gezien) toch ontspannen wordt? Wij zetten een aantal staycation tips op een rij, zodat je toch een beetje van deze vakantie in eigen huis kunt gaan genieten.

Vakantie in eigen huis

Op vakantie gaan helpt ons ontsnappen en zorgt ervoor dat we kunnen ontsnappen aan de hectiek van alle dag; we zijn even weg van de drukte en komen tot rust in een geheel andere omgeving. Nu we voorlopig niet voor deze escape route kunnen kiezen, moeten we andere manieren verzinnen om toch dat ‘oplaadmomentje’ te creëren. Hoe doe je dat wanneer je vanwege de huidige coronacrisis al wekenlang gedwongen thuiswerkt en ook nog moet proberen de kids te entertainen en te scholen? Hoe kom je in je eigen huis écht tot rust als jij doordat je in een vitaal beroep werkt de afgelopen weken de benen onder je lijf hebt uitgelopen? Het gevaar van een vakantie in eigen huis is dat je onbewust toch blijft vasthouden aan je normale, dagelijks routine. Je ziet allerlei dingen in huis die je van jezelf ‘moet’ doen en controleert toch even snel je werkmail. Doe dit (tenzij het niet anders kan natuurlijk) absoluut niet! Als je op de glamping in Italië normaal gesproken ook niet aan je administratie werkt, dan doe je dat tijdens je staycation al helemaal niet.  Vakantie = vakantie, óók in je eigen huis.

Investeer in ontspanning

duurzame hangstoel
Ideaal om in weg te dromen op je eigen balkon…

Veel mensen worden financieel hard geraakt door de huidige crisis. Geldt dat niet voor jou, probeer dan een deel van het vakantiebudget te gebruiken om te investeren in jezelf (en de rest van de familie). Doordat je geen dure vakantie boekt kun je best wat geld uitgeven aan verantwoorde producten die het leven aangenamer maken. Investeer bijvoorbeeld in een hangmat voor in de tuin of koop een prachtige duurzame hangstoel voor op je balkon. Hiermee creëer je de ideale plek om even helemaal tot rust te komen met een goed boek en een lekker drankje.

 

 

 

 

 

Creëer je eigen wellness

Deze meivakantie breng je waarschijnlijk niet door in een wellnesshuisje of luxe hotel; dat wil niet zeggen dat je niet de tijd moet nemen om echt tot rust te komen en te genieten. Laat alle dagelijkse taken en beslommeringen voor wat ze zijn en geniet van een heerlijke wellnessdag of -avond (als de kleintjes naar bed zijn). Verwen jezelf met een duurzaam masker van Novexpert of Madara en investeer in lekkere oliën en scrubs. Heb je een bad? Zet dan een relaxed muziekje op en zet kaarsjes neer en ga voor je ultieme eigen relax momentje. Op vakantie gaan is immers naast ontdekken vooral ook tijd vrijmaken voor jezelf!

najel geschenkset duurzaam
Verwen jezelf met een geschenkset van het duurzame merk Najel, producent van natuurlijke en biologische cosmetica.

Tijd voor elkaar; leuke activiteiten

Het fijne van op vakantie gaan is dat je veel meer tijd doorbrengt in de buitenlucht. Heb je de luxe dat je over een tuin of ruim balkon beschikt, dan is het niet moeilijk om ook tijdens een staycation van het buitenleven te genieten. Schaf voor de kids deze waterspuiter aan of koop een voordelig zwembadje, waardoor met zonnig weer waterpret gegarandeerd is. Voor minder dan €10 heb je bovendien een Jeu de Boules Set, duurzame stoepkrijt of outdoor dart set in huis waarmee de kinderen zich urenlang kunnen vermaken. Ook leuk: kamperen in je eigen tuin. Het voelt in eerste instantie wellicht wat ongemakkelijk, maar zodra de tent is opgezet merk je dat het vakantiegevoel vanzelf komt!

Zit het weer niet mee of kun je vanwege de drukte of de genomen maatregelen niet naar buiten? Probeer dan in huis voor zoveel mogelijk vermaak te zorgen en voorkom dat je dagelijks urenlang naar een scherm zit te turen. Natuurlijk mag je best af en toe ontspannen bij een fijne film, maar het echte vakantiegevoel krijg je vaak juist ook doordat je schermtijd drastisch afneemt. Herontdek tijdens je vakantie in eigen huis daarom hoe gezellig het is om een gezelschapspelletje te spelen of ontspan door creatief aan de slag te gaan.

duurzame hobbyverf
Schilderen is niet alleen leuk, maar vooral super rustgevend.

 

Aan de slag in de keuken!

Koken kan doordat we vaak hectische levens leiden een stressvolle aangelegenheid zijn. Ontdek tijdens je staycation dat in de keuken aan de slag gaan juist ook super leuk en ontspannend kan zijn. Neem tijdens je thuisvakantie eens de tijd om een nieuw gerecht uit de keuken van je favoriete vakantieland te maken of maak je eigen ijsjes. Ga met de hele familie heerlijk (vegetarisch) barbecuen. Zorg dan wel dat je er uitgebreid de tijd voor neemt. Voor gehaast en gestrest is tijdens jouw staycation natuurlijk geen plaats!

zelf ijsjes maken


 

Scroll naar boven