Duurzaam op reis in Brazilië: 3 tips

Duurzaam op vakantie naar Brazilië, kan dat?

Hoewel de Braziliaanse stad Bonito ooit de prijs ontving van de meest duurzame bestemming van de wereld, is Brazilië niet het land dat voorop loopt als het gaat om duurzaamheid. Duurzaam reizen in Brazilië word je als reiziger dan ook niet gemakkelijk gemaakt. Afgelopen maand bezochten wij Rio Grande do Norte, één van de 26 deelstaten van Brazilië: hier vind je zon, zee, strand, muziek, prachtige dieren en lieve mensen.

Naast al het moois dat de regio te bieden heeft, zagen we helaas ook veel vervuiling; wegwerpplastic, weinig bewustzijn hierover en bij daadwerkelijk geen enkel gerecht leek het hier te ontbreken aan vlees. Omdat wij online weinig konden vinden over duurzamer reizen én het maken van bewustere (eet)keuzes in Rio Grande do Norte, delen wij in deze blog onze eigen 3 duurzaamheidstips!

1.    Vega(n) eten in Natal

Natal, gelegen aan de Brazilaanse noordoostkust, telt zo’n miljoen inwoners en is de hoofdstad van deelstaat Rio Grande do Norte. Natal is vast en zeker niet de mooiste stad van Brazilië om in te verblijven. Wel biedt deze stad de gelegenheid om even écht de Braziliaanse sfeer te proeven. Drukke stranden, hoge temperaturen, muziek, dansende mensen en veel eten; echt heel veel eten! Helaas voor ons hebben we het dan niet over vega(n) eten; dit lijkt iets te zijn wat de mensen hier nog niet kennen of begrijpen. Veel vlees en (gefrituurde) vis is wat de mensen hier eten. Iets wat helaas niet binnen onze wensen valt, gezien het feit dat wij zelf al jaren vega (en de laatste jaren ook steeds meer vegan) eten.

Na veel ge-google (en heel wat kilometers lopen) hebben we een aantal fijne tentjes gevonden waar de ondernemers zich wel bewust zijn van de voordelen van een vega(n) kaart. Natuurlijk willen wij deze graag met jullie delen!

Zo hebben wij bijvoorbeeld heerlijk gegeten bij ‘A Familia’ een sfeervol restaurant in het drukke Ponta Negra. In dit restaurant worden heerlijke vega en vegan gerechten geserveerd tegen een zeer vriendelijke prijs. De kaart laat duidelijk zien welke gerechten vega(n) zijn en de eigenaresse is erg aardig en maakt graag een praatje met je. Restaurant ‘A Familia’ is volgens ons echt een aanrader!

Loop je zo’n 300 meter verder door naar het zuiden, dan kom je bij de Shuffle Tikki Bar; een intiem en gezellige barretje waar verschillende vegan (dag)gerechten worden geserveerd. Simpel, gezond, lekker en niet duur. Bij deze bar zijn ook de cocktails de moeite waard. Ze worden hier met veel zorg gemaakt en dat proef je! Als ontbijt / lunch hebben in Natal ook wel Açai bowls met granola en vers fruit gegeten: vegan, verfrissend, gezond en erg lekker! Açai bowls zijn heel populair in Brazilië en vind je hier op verschillende plekken, ook gewoon bij de verkopers op het strand.

2.    Duurzamer genieten in Pipa

Wat een Paradijs! Gelegen ten zuiden van Natal ligt Pipa: een levendig plaatsje met prachtige stranden, een overvloed aan gezellige barretjes, dansende mensen en échte Braziliaanse gezelligheid. Surfen, zwemmen, wandelen, cocktails drinken, dolfijnen spotten, dansen; voor de liefhebber hiervan is Pipa de perfecte vakantiebestemming!

Surfliefhebbers en Brazilianen zijn de voornaamste toeristen die je hier ontmoet. En met het ‘kleine en fijne karakter’ van het plaatsje, heb je het gevoel alsof je op een eiland verblijft. Als het gaat om bewustwording en duurzaamheid heeft Pipa een streepje voor op Natal. Zo zijn er in Pipa verschillende eco accommodaties te vinden, zoals Bakano eco Pousada en de Pipa Eco Camping.

Artiest / kunstenaar Rafa Santos zorgt met zijn kunst voor veel bewustwording op straat en op de stranden. Zijn boodschap? ‘Houd de straat, natuur en stranden schoon! Wij hebben de natuur nodig en wij zijn hier onderdeel van’. Mooie boodschap, toch?Ook als het op eten aankomt, vind je in Pipa meerdere restaurantjes en lunchrooms met een vega(n) kaart. Het meest enthousiast werden wij wel van Cicchetti; (ja sorry) een Italiaans restaurant met een uitgebreide kaart met veel vega(n) opties. Het is bovendien een prachtig ingericht restaurant met heerlijke verse producten. Een restaurant dat ook bewust bezig is met verminderen van (onnodig) afval. Zo gebruiken ze hier Bamboo rietjes, geven ze je hier je geen plastic flesjes en komen ook andere onnodige verpakkingsmaterialen niet op tafel. Kortom; ben je in Pipa ga hier dan zeker een keer eten!

Een ander plekje om heerlijk vega(n) te lunchen of ontbijten is Eco Culinaria; een klein buiten restaurantje met lekkere en gezonde gerechtjes. Ook in Pipa kun je op veel verschillende plekken terecht voor een verfrissende en gezonde Açai bowl. Handig ook als je een keer niet weet wat je moet ontbijten.

En tenslotte: ben je Pipa breng dan zeker een bezoek aan Santuário Ecologico. In dit Nationale Park kun je door de natuur langs de verschillende stranden lopen. Met een beetje geluk spot je vanaf de wandelpaden schildpadden, dolfijnen en aapjes!

Cicchetti Pipa vegetarisch
Bij Cicchetti Pipa kun je heerlijk eten en ze hebben er veel vegetarische opties!

3.    Tot rust komen in Tibau do Sul, Brazilië

Om even helemaal tot rust te komen zijn wij tussendoor een paar nachten naar Tibau do Sul gegaan. Een klein dorpje net iets ten Noorden van Pipa. Een plaatsje waar overdag (dag)toeristen komen en het ’s avonds erg rustig is. Erg leuk om hier eens rond te lopen en te zien hoe de mensen hier (veelal buiten) leven.

Ga je naar het strand van Tibau du Sol? Loop dan even de ‘Braziliaanse gezelligheid’ voorbij, de strandhoek om en je hebt een prachtig strand bijna voor je alleen. Aan dit strand zit ook een heel fijn klein tentje dat wij het aanraden waard vinden: Barba Negra. In deze Bar & Petiscaria werken lieve mensen die zich, in tegenstelling tot vele anderen, wel bekommeren om het plasticgebruik aan de stranden. Zij gebruiken dus geen plastic rietjes en -verpakkingen, maar stalen rietjes en houten bakjes en borden. Tip van ons? Ga lekker liggen, bestel een verse coco en erna een caipirinha met heerlijke verse vega hapjes. Met een beetje geluk zie je hier net als wij de dolfijnen zo voorbij zwemmen!

praia das minas pipa
praia das minas pipa
Scroll naar boven