5 X SUPER EASY minder plastic gebruiken op reis!

Minder plastic gebruiken? Tips voor op reis!

Wanneer iedereen duurzamere keuzes maakt die binnen zijn of haar leven past - met liefde voor elkaar en voor de wereld - dan gaat de wereld er al een stukje beter uitzien. Minder naar elkaar wijzen, meer het heft in eigen handen nemen en kleine of grotere  aanpassingen doen om de wereld een kleín beetje mooier te maken. Daar geloven wij in. Zo kiezen wij er zelf bijvoorbeeld voor om vegetarisch (en zoveel mogelijk plantaardig) te eten, om minder én bewuster spullen te kopen en we reizen in Nederland zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Daarnaast proberen we duurzamer te reizen én hopen we ook medereizigers te inspireren om het zelfde te doen.  Duurzame reiskeuzes maken hoeft gelukkig geen straf te zijn; het kan een reiservaring zelfs mooier maken! Een klein beetje duurzamer reizen lukt al door een duurzaam hotel te boeken en een aantal handige duurzame producten in je koffer te gooien. Het doel? Super easy plastic minder plastic gebruiken op reis!

1.Bamboe bestek

Op veel plekken in de wereld is het nog niet zo vanzelfsprekend  om zo min mogelijk afval te produceren. In veel landen wordt ontzettend veel plastic gebruikt en ontbreek het nog aan duurzame alternatieven. In het ene land komt dit doordat de mensen zich gewoonweg niet bewust zijn van de plastic pollution. Op de andere plek omdat er geen geld is voor schonere alternatieven. Zo zijn verschillende landen nog dol op wegwerpbestek. Hoewel het voor ons onlogisch lijkt om anno 2020 nog bestek te gebruiken dat je na één keer eten (en soms letterlijk al na 2 minuten) weggooit, is het gebruik ervan in andere landen nog dagelijkse standaard. En dan te bedenken dat het tot 1000 jaar kan duren tot dit plastic volledig is afgebroken..

Gelukkig heeft Tiny Panda hiervoor een mooie oplossing! Een complete bamboe bestek set: compact, sterk én duurzaam. Gooi hem in je koffer en je kunt ook op reis dit onnodige afval afzweren!

Bestel hier je bamboe bestek.

2.Waterfles: minder plastic gebruiken en lekker cool drinken!

Zeer voor de hand liggend, maar ook zeker iets om niet te vergeten: een fijne waterfles! Het liefst één die gemakkelijk schoon te houden is, mede voor het geval je eens wat anders te drinken mee wilt nemen. Deze fles hebben wij zelf en al staat het er niet bij; wij vinden dat het water in deze fles superlang koud blijft! Naast duurzamer is deze waterfles dus ook veel fijner om mee te nemen naar bijvoorbeeld het strand. Zo heb je ook in de middag nog lekker koud water, zonder dat je weer een plastic flesje hoeft te kopen. Deze fles is gemaakt van roestvrij staal, bamboe en siliconen en er zijn uiteraard nog ontelbare andere fijne waterflessen te koop.

Bestel hier je waterfles.

3.Stalen rietjes

De afmetingen en ook de prijs kan je excuus niet zijn om dit product niet mee op reis te nemen. Misschien voelt het in het begin een beetje ‘onwennig’, maar hoe onnodig is het om voor iedere kokosnoot en voor iedere cocktail een nieuw wegwerprietje te gebruiken? Veel rietjes komen in de oceanen terecht, waar ze problemen veroorzaken voor de dieren die erin leven. Niet nodig en een kleine moeite om het te vervangen door dit roestvrijstalen rietje. Je koopt dit rietje al voor €0.95 cent bij Dille & Kamille. Mocht je het fijner vinden dan heb je ook nog bamboe rietjes te koop in handige meeneemzakjes.

Bestel je stalen rietjes hier.

4.Duurzame groente- en fruitzakjes

Het gebruik van plastic zakjes voor alleen de afstand van de supermarkt naar je accommodatie; zo onnodig! Zeker wanneer je bedenkt dat het alternatief slechts 1 gram weegt...Je kunt deze duurzame zakjes werkelijk altijd en overal mee naartoe nemen. Deze duurzamere zakjes om je groente en fruit in te ‘vervoeren’ koop je tegenwoordig op heel veel plekken. Deze zakjes zijn gemaakt van gerecyclede materialen, namelijk omgezette plastic flessen. Dus niet vergeten; gooi deze handige zakjes in je koffer en je kunt ook op reis de plastic zakjes in de supermarkt laten voor wat ze zijn.

Bestel je duurzame zakjes hier.

5. En tenslotte: vergeet je duurzame shopper niet!

Wat voor je groente en fruit geldt, geldt eigenlijk voor al je boodschappen. Net als thuis wil je ook op reis niet steeds weer plastic zakjes van de supermarkt gebruiken. Hoewel hier in Nederland al regelmatig milieuvriendelijkere variaties over de toonbank gaan, is dat in veel andere landen nog niet het geval. Sterker nog, wanneer je niets zegt worden je boodschappen vaak ‘automatisch’ in vele plastic zakjes gedaan. Vergeet dus niet om een fijne shopper in je koffer te gooien! Heb je er nog geen? Deze shopper is gemaakt van 100% biologisch katoen en gecertificeerd door de Fair Wear Foundation, die ethische productiemethoden verzekert. Ook de print is milieuvriendelijk, want de drukinkt is op waterbasis. Minder plastic gebruiken heeft nog nooit zo modieus uitgezien 😉

Bestel je duurzame zakjes hier.

Minder plastic gebruiken op reis

Of reizen duurzaam is? Nee, helaas niet. Tenzij je een voet- of fietsreis maakt is thuisblijven een duurzamer alternatief. Is dat een reden om helemaal niet meer op reis te gaan? Nee. Althans, niet voor ons. Reizen brengt namelijk ook zoveel goeds: nieuwe inzichten en een bredere kijk op de wereld krijgen en een kijkje kunnen nemen binnen andere culturen: wat vaak tot meer begrip voor anderen leidt. Bovendien bezorgen reizen misschien wel de meest bijzondere momenten in je leven. Alhoewel we wel minder vliegen dan voorheen, reizen we dus nog steeds. Wel proberen we vaker een vakantie in eigen land of stedentrip in Nederland te boeken. We reizen dus bewuster en met meer oog voor de impact die de reis heeft op het milieu, op de lokale bevolking en op de natuur en de dieren die er leven. Daarbij zoeken we naar kleine en grotere aanpassingen om een reis duurzamer te maken. Het gevolg? Eigenlijk wordt een reis hierdoor alleen nog maar interessanter; je beleeft hem bewuster en komt op uniekere plaatsen.

Ook je andere verzorgingsproducten duurzaam kopen? Kijk in ons overzicht van duurzame winkels o.h.g.v verzorging of bestel deze milieuvriendelijke zonnecreme!


Scroll naar boven