Slaapzak aanschaffen? Hier moet je op letten!

Goede slaapzak aanschaffen? Gebruik deze tips!

slaapzak aanschaffen

Waar sommige mensen tijdens een vakantie het liefst overnachten in een luxe eco hotel, een mooi natuurhuisje in Nederland zijn er ook avonturiers die liever in een tent of direct onder sterren slapen. Ben jij ook dol op kamperen, zowel in de zomer als bij minder hoge temperaturen? Dan is een goede slaapzak aanschaffen een absolute must! Selecteer een slaapzak waarmee in je in jouw kampeerseizoen comfortabel kunt slapen. Zonder goede nachtrust, valt je vakantie in eigen land of elders in de wereld immers in het water.

Er zijn echter zoveel verschillende slaapzakken op de markt, dat de juiste slaapzak kiezen niet zo eenvoudig is. Ga je een nieuwe slaapzak aanschaffen, lees dan eerst onderstaande tips. Dan weet je precies waar je op moet letten!

1. Slaapzak model

Er zijn diverse variaties op de markt, maar globaal genomen zijn er in principe twee typen slaapzakmodellen: het dekenmodel en de mummy slaapzak.

Mummymodel slaapzak aanschaffen

mummy model slaapzak aanschaffen
Super populaire mummy slaapzak met donzen vulling, verkrijgbaar bij Bever

Wanneer je aan een slaapzak denkt, zie je waarschijnlijk een mummy model voor je. Dit is dan ook het meestverkochte slaapzak model. Voordeel van deze slaapzak is dat er geen overbodige ruimte is, waardoor er minder lucht opgewarmd moet worden. De mummy slaapzak houdt je lichaamswarmte goed vast en heeft een capuchon, waardoor je ook je hoofd warm kunt houden. Een ander voordeel is dat de mummy slaapzak doorgaans compact en licht is: ideaal indien je slechts beperkt bagage mee kunt nemen. Sommige mensen vinden het slapen in een mummymodel echter minder comfortabel, met name doordat de benen niet zoveel bewegingsruimte hebben. Vooral zijslapers kunnen hier enige hinder van hebben. Gelukkig wen je er meestal snel aan!

Deken slaapzakken

deken slaapzak aanschaffen
Deze goed beoordeelde deken slaapzak koop je al voor €38.99

Wie veel bewegingsvrijheid wil bij de benen, kan beter kiezen voor een deken model. Vooral voor kampeervakanties tijdens de zomer zijn deken slaapzakken heel geschikt. Je kunt de slaapzak openritsen en als deken gebruiken, waardoor het wat luchtiger is. Tijdens koudere nachten zal een dun dekenmodel misschien niet voldoende warmte geven. Kies daarom naast het juiste model, ook altijd de juiste vulling bij het aanschaffen van een slaapzak.

 

 

 

 

2. Nieuwe slaapzak aanschaffen? Kies de juiste vulling

De meeste slaapzakken worden gevuld met dons of synthetisch materiaal. Dons voelt bij elke tempratuur aangenaam aan, heeft een goede isolerende werking en is licht van gewicht. Donzen slaapzakken zijn echter doorgaans iets duurder dan synthetisch en niet vegan. Ook moet je ervoor zorgen dat een donzen slaapzak niet nat wordt; het verliest dan namelijk haar isolerende werking.

Wanneer je een slaapzak aanschaft met een synthetische vulling, weet je zeker dat je een diervriendelijk model hebt. Bovendien is de slaapzak beter bestand tegen nat weer en vaak iets goedkoper dan een donzen variant. Wel is de slaapzak waarschijnlijk minder compact en iets zwaarder. Een goed model zal echter net als een donzen slaapzak prima de warmte vasthouden. Voor wie echt niet kan kiezen zijn er overigens ook slaapzakken met een combinatie van synthetisch materiaal en dons te koop.

3. Temperatuurbereik van je slaapzak

slaapzak extreme kou
De Faith Sleeper kost slechts €59.99 en is toch geschikt tot -10°C

Welke temperatuurbereik je slaapzak heeft, hangt mede af van de vulling. Dit zegt echter niet alles. Let daarom altijd op de temperatuuraanduiding van de specifieke slaapzak die je wil aanschaffen. En kijk, indien relevant, ook naar de aangegeven limit: lower, comfort, upper of extreme.

Bij het aanschaffen van een slaapzak kom je drie verschillende temperaturen tegen op de labels. De hoogste is de comforttemperatuur: de temperatuur waarbij de slaapzak voor de meeste mensen ideaal is. De limiettemperatuur is de temperatuur waarbij de slaapzak nog warm genoeg zou moeten zijn, afhankelijk van de verwachte maximale temperatuur tijdens je reis. Heb je het snel warm in je slaap? Dan kan je ook naar de limiettemperatuur kijken als hun comforttemperatuur. De extreemtemperatuur geeft tot slot aan tot welke temperatuur de slaapzak beschermt tegen onderkoelingsverschijnselen. Belangrijk dus voor wie naar een vakantiebestemming gaat waar het nachts erg koud kan worden.

Slaapzak gekocht? Let hier op bij het gebruik!

Overnacht je in een slaapzak tijdens een koude of koele nacht? Wees dan slim en trek juist níet je dikste pyjama aan. De slaapzak isoleert en heeft daarvoor jouw lichaamswarmte nodig. Zonder of met luchtige kleding gaan slapen, zorgt ervoor dat de lucht in de slaapzak makkelijker opwarmt. Warm jezelf desnoods even op met wat intensieve oefeningen, voordat je de slaapzak ingaat. Je zult zien dat je slaapzak dan lekker snel de warmte vasthoudt.  Toch te koud? Een lakenzak kan een comfortabele aanvulling zijn en maakt dat je jouw nieuwe slaapzak minder vaak hoeft te wassen!

lakenzak slaapzak
Een lakenzak maakt het slapen in je slaapzak nog comfortabeler en zorgt dat je slaapzak langer schoon blijft.

 

Sporten tijdens je kampeerreis? Koop een thuisworkout-set!

 

 

Scroll naar boven