Op vakantie met de trein: tips & trucs

We zijn ons steeds bewuster van het klimaat en de impact die ons gedraag heeft op mens, milieu en dier. We zoeken daarom steeds vaker naar mogelijkheden om onze impact te verkleinen. Wel willen we blijven genieten en ontdekken daarom kiezen we steeds vaker voor  duurzaam reizen. Vergeet dus het vliegtuig en kijk eens wat vaker naar een leuke treinbestemming. Veel Europese bestemmingen zijn uitstekend bereikbaar met de trein, waarbij de auto of het vliegtuig vaak niet eens sneller of voordeliger is. Benieuwd naar de uitstoot per voertuig of een interessante bestemming voor jouw stedentrip? Lees hier alles over duurzaam treinreizen!

Duurzaam treinreizen

Belangrijker is dat de moderne hogesnelheidstrein veel minder CO2 uitstoot. Zo rijden treinen in Nederland op 100% windenergie en is er slechts 6 gram CO2-uitstoot per passagier per kilometer op het buitenlandse gedeelte van de reis. Hieronder een weergave van de CO2-uitstoot per passagier per kilometer, waarin de totale uitstoot per voertuig nog eens op een rijtje is gezet.

 

 • Binnenlandse vlucht
 • Langeafstandsvlucht
 • Auto met 1 persoon
 • Binnenlandse busreis
 • Auto met 4 personen
 • Binnenlandse treinreis (in Nederland 100% windenergie)
 • Buitenlandse busreis
 • Internationale trein

Uitstoot vliegtuig trein bus auto

Interessante bestemmingen

Voor een aantal bestemmingen is de internationale trein vanuit Nederland de meest logische keus. Hierbij hebben we gekeken naar zowel gemak, comfort, reistijd en prijs. Houdt er rekening mee dat treintickets altijd het voordeligst zijn met vroegboekkorting en je kaartjes online zonder boekingskosten boekt via bijvoorbeeld Goedkoop-treinkaartje.nl.

Antwerpen: Bier, Winkelen en Bezienswaardigheden

Een dagje of weekendje weg naar Antwerpen? Beide geen probleem, want Antwerpen ligt op slechts 1.53 uur rijden vanaf Amsterdam CS. Je komt aan op Antwerpen Centraal gelegen in het centrum, waarna jouw dagje of stedentrip direct van start gaat. Bezoek schitterende bezienswaardigheden als de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal en het Museaum aan de Stroom (MAS). Ga daarna even winkelen of neem pauze op een terrasje en geniet van lokale biertjes.

Aan het eind van de dag reis je in alle rust terug met de trein naar Nederland. Kaartjes voor de InterCity Brussel zijn verkrijgbaar vanaf 20 euro (2e klas) en 40 euro (1e klas). Kaartjes voor reisdagen op vrijdag, zaterdag en zondag zijn verkrijgbaar vanaf 26 euro (2e klas) en 40 euro (1e klas). Handig is dat deze tickets tot 7 dagen voor vertrek verkrijgbaar zijn tegen deze vaste prijs. Zo kan je vandaag nog beslissen om volgende week een duurzaam weekendje weg te gaan!

Keulen: Romantisch weekendje weg

Het is niet de eerste stad die te binnen schiet, maar Keulen is een schitterende stad en ideaal voor een weekendje weg. Ga naar Keulen om de stad te bekijken en een middagje te winkelen. Rondom de winkelstraten zijn diverse bezienswaardigheden gevestigd, zoals de Dom van Keulen en de beroemde spoorbrug over de Rijn.

Reis met de trein naar Keulen tegen een tarief van slechts 20 euro (2e klas) en 40 euro (1e klas). Vanaf Amsterdam CS wordt je met een reistijd van 2.38 uur per ICE International met een rechtstreekse naar Köln Hbf gebracht. Maak je verantwoorde (en vooral leuke) citytrip compleet door een duurzaam hotel te boeken! Deze zijn vaak centraal gelegen, luxe en niet veel duurder dan een 'normaal' hotel.

Parijs: Stad van Liefde en Licht

De stad van liefde en licht heeft vele gezichten en kan je eigenlijk niet in een weekendje bezichtigen. Het is dan ook de ideale bestemming voor een korte treinvakantie. Je reist vanuit Nederland in 3.18 uur met de Thalys naar Parijs (Gare du Nord). Binnen Nederland kan je opstappen op station Amsterdam CS, Schiphol en Rotterdam Centraal, waarna je via Antwerpen en Brussel doorreist naar Frankrijk. Eenmaal aangekomen in Frankrijk rijdt de Thalys met en topsnelheid van 300 kilometer per uur naar het centrum van Parijs. Treintickets boek je met vroegboekkorting voor 35 euro (2e klas) en 72 euro (1e klas).

Boekingstips voor internationale treintickets:

 • Bestel online, want dan betaal je geen reserveringskosten.
 • Vroegboekers profiteren van het voordeligste tarief. Later zijn deze tickets helaas niet meer verkrijgbaar en zullen tarieven enkel stijgen.
 • Kijk ook naar de beschikbaarheid in de avonduren. Hier zijn soms nog voordelige zitplaatsen over.
 • Plan jouw weekendje weg van zaterdag t/m maandag in plaats van vrijdag tot en met zondag. Zo sla je tenminste één populaire reisdag over.

 

Scroll naar boven