Wat is Green Key?

Wat is een Green Key keurmerk?

Zorgen dat steeds meer mensen duurzaam reizen kosten tijd en moeite. Bovendien is het voor veel vakantiegangers nog steeds moeilijk vast te stellen in hoeverre een duurzaam hotel of eco hotel in Nederland ook daadwerkelijk rekening houdt met mens, milieu en dier. Green Key ontwikkelde daarom een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Denk daarbij voornamelijk aan hotels, maar ook een camping of glamping Nederland, tiny house of zelfs natuurhuisje kan soms over een Green Key keurmerk beschikken. In die laatste gevallen gaat het dan vaak wel om accommodaties op een groter recreatiepark. Dat wil overigens absoluut niet zeggen dat een particulier of los aangeboden natuurhuisje of tiny house per defintie minder duurzaam is.

Green key

Green Key is hét internationale keurmerk voor accomodaties in de recreatie- en vrijetijdsbranche die staan voor duurzaamheid. Een soort ecolabel voor bedrijven die zich inzetten voor het milieu. Dit doen ze door meer te doen dan de normale wet- en regelgeving vereist. Er zijn strenge normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen waaraan de green key accommodaties moeten voldoen. Ondertussen behouden gasten de luxe die ze gewend zijn en dragen tegelijk bij aan het milieu.

Naleving van de eisen

Bij de naleving van strenge criteria is bijvoorbeeld te denken aan milieubeheer en duurzame educatie.

Milieubeheer:

  • Watergebruik: denk hierbij aan het maximaal aantal liters bij een douchebeurt.
  • Energieverbruik: denk hierbij aan zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor zowel de airco als verwarming.
  • Afvalvebruik: bij afvalverbruik is te denken aan het bijhouden van de hoeveelheid plastic, papier en gft-afval.
  • Schoonmaak: denk aan schoonmaakmiddelen met betrouwbare keurmerken.

Duurzame educatie:

  • Personeel: denk hierbij aan een zogeheten ‘Green Team’, waarvan 1 deelnemer wordt aangewezen als coördinator.
  • Educatie: het Green Team werkt volgens een MVO-actielijst met maatregelen en doelstellingen.
  • Leveranciers: hierbij is te denken aan duurzaam inkoop. Leveranciers die milieubewuste producten verkopen.

Green Key keurmerk

Brons, Zilver en Goud

Wil je als hotel een Green Key Keurmerk verkrijgen, dan kun je in aanmerking komen voor 3 soorten niveaus: Brons, Zilver en Goud. In totaal zijn er 64 normen. Brons kent er 19, Zilver kent er 26 en kent er 32. Deelnemers dienen te voldoen aan alle verplichte normen om de Green Key te behalen. Het niveau van het certificaat wordt bepaald op basis van de vrije te kiezen optionele normen. Een hotel met een Green Key Gold keurmerk beschikt dus over de hoogste certificering die organisatie op het gebied van duurzaamheid geeft.

 

Wil jij een luxe weekend weg in Nederland en overnachten in een Green Key hotel? Via deze link vind je een overzicht van leuke aanbiedingen met Green Key keurmerk!


Bekijk hier alle bijzondere overnachtingen in Nederland!

 

Scroll naar boven