Treinreizen: op vakantie met de trein

Treinreizen: op vakantie met de trein

Wie reislustig is heeft veel verschillende mogelijkheden om de wereld te verkennen: maak bijvoorbeeld een lange rondreis of boek een leuke stedentrip. Voor vakanties zijn de auto en het vliegtuig veruit het meest gekozen vervoersmiddel. Toch is het, zeker wanneer je niet al te ver weg wilt gaan, ook mogelijk om met de trein op vakantie te gaan. De beschikbare mogelijkheden zijn echter wel afhankelijk van de duur van je vakantie, je vertrekplaats, de gekozen bestemming en je budget. Maar deze comfortabele en duurzame manier van reizen is zeker de moeite waard!

Voordelen treinreizen

Met het vliegtuig ben je, zeker waar het verre reizen betreft, relatief snel op de plaats van bestemming. Het voordeel van met de auto reizen is dat je all en veel eigen bagage kunt meenemen. Deze bagage hoef je bovendien niet ver te tillen. Reizen met de trein heeft echter ook enkele belangrijke voordelen. Zo hoef je tijdens deze milieuvriendelijke manier van reizen niets te doen en kun je makkelijk af en toe de benen strekken. Met de trein op vakantie is daardoor een comfortabel voorbeeld van duurzaam toerisme. Daarnaast stopt de trein meestal in het centrum van de stad waardoor je, indien je een stedentrip maakt, direct op de plaats van bestemming kunt uitstappen. Ook mag je als treinreiziger zoveel bagage meenemen als je zelf kunt tillen. Bovendien heb je onderweg de kans om alvast van het landschap te genieten.

Nadelen treinreizen

Het reizen met de trein heeft echter ook enkele nadelen. Zo kunnen treinen, zeker in de winterperiode, weleens last hebben van vertragingen. Zeker als je een overstap moet halen, kan dat flink wat stress opleveren. Bovendien zijn niet alle bestemmingen even goed bereikbaar per trein, waardoor je vaak meerdere keren op een andere trein moet overstappen of lang moet wachten op een station. Daarnaast kunnen treintickets prijzig zijn en is het niet altijd mogelijk om lastminute te boeken.

Kosten met de trein op vakantie

Wie met de trein op vakantie wil gaan, kan kiezen uit diverse bestemmingen. Treinreizen kunnen echter prijzig zijn: een internationaal treinkaartje is al snel duurder dan een Europees vliegticket. Woon je dichtbij het centraal station van Amsterdam of Rotterdam, dan bespaar je echter wel op de reiskosten die je normaal gesproken hebt om bij het vliegveld te komen. Bovendien hoef je ook geen parkeerkosten te betalen. Woon je niet in de randstad, maar wil je wel met de trein op vakantie? Maak van de start dan een goedkope citytrip, boek een leuk hotel in Nederland, in de stad van vertrek. Het treinstation zit immers altijd in het centrum, de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad. Kinderen en ouderen kunnen op de treinreis tot aan de Nederlandse grens overigens een flinke korting krijgen, waardoor een treinreis naar een buurland toch nog voordelig kan uitpakken. Parkeren in het centrum van een grote stad kan bovendien erg duur zijn, waardoor het vaak toch financieel loont om een treinkaartje aan te schaffen.

Treinreizen naar België

België is veruit de meest ideale vakantiebestemming voor treinreizigers. Zo reis je met de HSL rechtstreeks van Schiphol, Rotterdam of Breda naar Antwerpen en ook Brussel is met een directe verbinding te bereiken. Ook andere leuke Belgische steden zoals Gent en Luik bezoek je relatief eenvoudig met de trein. Met name voor reizigers die in Noord-Holland, Zuid-Holland of de regio Noord-Brabant wonen is België dus eenvoudig bereikbaar met de trein.

Treinreizen naar Frankrijk

Het zonnige Frankrijk is ook bereikbaar per trein, al dien je hiervoor wel eerst naar Rotterdam of Amsterdam af te reizen. Vanaf deze stations reis je namelijk met de Thalys rechtstreeks naar Parijs. Van hieruit kun je met hogesnelheidstreinen eventueel doorreizen naar andere Franse steden. In de winter en zomer rijden er bovendien extra treinen naar bekende wintersport- en zonbestemmingen. Overnachten in Frankrijk kan bovendien bij tal van duurzame en voordelige accommodaties!

Rest van Europa

Ook veel andere Europese bestemmingen kun je in principe bereiken met de trein. Zo gaan er vanuit de randstad treinen naar Londen en vanuit Limburg zijn ook veel Duitse steden, zij het met enkele keren overstappen, goed bereikbaar. Boek in één van deze steden een mooi eco hotel en je duurzame vakantie is compleet! Wie de tijd heeft kan eventueel zelfs verder reizen richting Italië, Denemarken of Oost-Europa.

Met de trein de wereld verkennen

Lang niet iedere reis kun je natuurlijk met de trein beginnen. Ga je een lange wereldreis maken, dan is het echter wel soms mogelijk om ter plaatse gebruik te maken van treinvervoer. Zo kun je van geweldige uitzichten genieten tijdens een treinreis door het Peruaanse Andesgebergte. En ook met de beroemde Trans-Siberië Expres en Trans-Monogolie Expres kun je unieke treinreizen maken.


 

Boek een treinreis!

 

 

Scroll naar boven