Het reisavontuur van Wendy & Timothy. Deel 1: Taipei

Nǐ hǎo!

Is ‘Hallo’ in Taipei (Taiwan), de stad die we nu gaan ontdekken. De start van onze reis van 2 maanden waarover je de komende weken kunt lezen bij Wandergreen! Na Taipei gaan we eilandhoppen in Micronesië en Melanesië. Omdat we vooraf zelf niet veel informatie konden vinden – behalve wat blogs die erover geschreven zijn – hebben we besloten zelf onze reis ook vast te leggen. Hopelijk helpen we zo anderen die ook naar deze bestemmingen willen reizen. Volg je ons in december en januari?

Voorstelrondje

Wij zijn Wendy van Leeuwen en Timothy Meaker, 40 en 41 jaar oud en we wonen sinds 2016 samen in Noordwijk in een off-grid Tiny House. We zijn met de bouw gestart in nov 2015 en waren zo een onderdeel van de eerste lichting Tiny housers in Nederland. Ook toen was er nog maar weinig bekend en waren het voornamelijk de blogs van de eerdere tiny house pioniers die ons tips gaven en informatie deelden. Met een eigen website en Facebookpagina hebben wij ook bijgedragen aan meer bekendheid en ervaringen over klein wonen. Ben je benieuwd naar ons huisje of de weg er naar toe, lees er dan meer over op www.noordwijk-klein.nl.

In een notedop: Ons huisje is 21 m2 groot en we hebben hem zelf ontworpen en gebouwd. Dat we off-grid wonen betekent dat we niet zijn aangesloten op elektra, water, riool, gas en kabel. We regelen alles zelf en zo bewust mogelijk. Het vinden van een langdurige locatie is echter nog steeds een uitdaging in Noordwijk.

Nieuwe plekken ontdekken

En onze andere grote hobby is reizen naar plekken waar we weinig toeristen tegenkomen. Apart van elkaar hebben we al veel van de wereld gezien en samen proberen we ook elk jaar een nieuwe plek op de wereld te ontdekken. De reis van dit jaar gaat letterlijk naar de andere kant van de wereld. Om je voor te zijn: nee, dat is geen duurzame reis want het vergt veel vliegkilometers. Maar we denken door onze leefstijl wat credits van Moeder Natuur te hebben gespaard. Bovendien gaan we 2 belangrijke dingen ontdekken:

  • Hoe ziet de natuur en onderwaterwereld op de eilanden eruit als ze niet beïnvloed zijn door de westerse (over)bevolking?
  • Hoe is het om naar een eiland te gaan dat waarschijnlijk als eerste van de wereld verdwijnt door klimaatverandering.. Dat is op Kiribati namelijk de constante dreiging.

Wil je iemand volgen die alle landen van de wereld afreist zonder te vliegen, volg dan Thor van Once upon a  saga en het Rode Kruis. Hij is nu in Melanesië, vandaar dat ik hem via Instagram heb gevonden. Je moet wel snel zijn want hij is al bij land nr 190!

Onze reis begint in Taipei

We moeten altijd allebei een beetje wennen als we weer vertrokken zijn. Alles van thuis zoveel mogelijk loslaten en wennen aan de gebruiken van de nieuwe plek. In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, geldt dat voor mijn gevoel nog meer aangezien je hier niet eens de taal kunt lezen en de cultuur echt sterk afwijkt. We zijn allebei nog niet eerder op een Chinese bestemming geweest dus de gebruiken zijn voor ons allebei nieuw. Wat opvalt is dat het super schoon is overal, maar daarentegen zijn er ook bijna geen prullenbakken! Dus we denken dat mensen het mee naar huis nemen: daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen. Bijna iedereen ziet er verzorgd uit en is behulpzaam en verlegen. “Bijna Japans”, zegt Timothy steeds, want daar is hij wel al geweest. En dat kan ook wel kloppen want het heeft heel lang tot Japan behoort. Pas na WWII is het overgegaan in Chinese handen. En hoe, 2-28 is een moment in hun history die nooit vergeten mag worden.

Tips Taipei

Zittend in Louisa Coffee , een tegenhanger van Starbucks, met een mok koffie heb ik het met Tim over de tips die ik in deze blog kan noemen. Wat dat is natuurlijk het doel. We zijn er al snel over uit dat wij geen standaard reisadviseurs zijn. We hebben voor Taipei sowieso geen reisboekje meegenomen en hebben tot nu toe juist de beste tips uit gesprekjes gekregen. Tim had in Nederland gehoord over een populair restaurant in de 101Tower, maar volgens de meisjes van ons hostel zit er hier in de straat een vergelijkbaar restaurant maar dan iets goedkoper en rustiger. Dat bleek een topper! In een klein maar fijn tentje hebben we heerlijk gegeten bij 明月湯包餐館. Via Google Translate vertaalt naar het Nederlands: ‘Bright Moon Soep Restaurant’, te herkennen het aan de 2 op A lijkende woorden in de naam. Dat is pas ontdekken!

Ons hostel heeft Tim gevonden op Hostelworld en heet Formosa101. Het blijkt een heel fijne plek te zijn. Schoenen uit en slippers aan als je binnenkomt. We wisten even niet meer of we nou wel of niet een eigen douche in de kamer hadden. Niet dus, wat best jammer is na een reis van 17 uur. Tot ik de gemeenschappelijke dames badkamer instapte en het echt een heerlijke douche bleek te zijn. Klein maar fijn inclusief beautycorner met fohns, ha! Kamer is klein (zijn we wel gewend, hier kunnen we in ieder geval gewoon staan in tegenstelling tot thuis ;-)), wifi helemaal prima, je kunt er biertjes kopen, kleine keuken tot je beschikking en simpel maar gratis ontbijtje. Echt een van de betere hostels waar we hebben gezeten. Het MRT-station is vlakbij en in Nederland kunnen we echt nog wat leren van zo’n openbaar vervoer-systeem. Goedkoop, snel en bijna altijd vlakbij. Er is nog steeds wel veel verkeer maar als de mensen uit de metro’s ook allemaal in auto’s hadden gezeten…

Bezienswaardigheden in Taipei

Leuk om rond te lopen is Huashan 1914 Creative Park in Taipei. Een gebied waarvan de uitstraling wat mij betreft vergelijkbaar is met het Westergasterrein in Amsterdam. Oude gebouwen waar in dit geval vele kunstenaars, galeries en winkeltjes zitten, beurzen gehouden worden en muziek gemaakt werd.

Zondag en maandag zijn we naar Jiufen gegaan, een klein dorpje dat is ontstaan door de goudmijn. Het is tegen een berg op gebouwd met veel kleine straatjes en heeft een bijzonder uitzicht over zee. Inmiddels draait het allang niet meer om de mijn, bij toeval liepen we langs het nagenoeg onzichtbare en vervallen Goudmijn Museum, maar is het uitgegroeid tot een toeristendorpje. Wij bleven er de nacht, maar een dagtrip is eigenlijk voldoende aangezien het maar een uurtje met de bus vanaf Taipei is. Het voelde voor ons als een toeristendingetje, waar wij echt niet van zijn.

Next stop: Micronesië

We hebben morgen nog 1 dag in Taipei voor we via Guam naar Yap vliegen > Micronesië. Finally! Niet alleen omdat het daar 30 graden is en we in Taipei super veel regen hebben gehad: we gaan daar ook eindelijk weer duiken!

Tot volgende week! En wil je meer over de trip lezen, volg ons dan op Instagram of Facebook!

Xièxiè nǐ! (Bedankt!)

Wendy & Timothy


Dichterbij huis op reis? Bekijk deze bijzondere accommodaties in Nederland!

Scroll naar boven