Retraite in het zonnige zuiden; yurt Valkenburg

Retraite in het zonnige Zuid-Limburg; Yurt valkenburg

Het vaker dicht bij huis op vakantie gaan zetten we voort. Na een heerlijke mini vakantie op Ameland reizen we ditmaal af naar het zonnige zuiden. Vanuit onze woonplaats Rotterdam rijden we in zo’n 2,5 uur naar onze bestemming Valkenburg. Hoewel het zonnetje schijnt staat er ook wind, regen en zelfs hagel op het programma. We zijn dus erg benieuwd naar wat dit weekend ons gaat brengen. Op de planning staat vooral ‘niets doen’. Iets wat we in deze tijden van lockdown naar onze zin misschien al iets te vaak doen. Maar niets doen in eigen stad en eigen huis, is compleet wat anders dan niets doen op een nieuwe bestemming, buiten en in de natuur. Deze vorm van ‘niets doen’ mogen we met z’n allen best wat vaker omarmen als je het ons vraagt. Het brengt je zoveel rust in je lijf en vooral ook in je hoofd. Iets wat we goed kunnen gebruiken in deze tijden, toch? Een mooie plek voor een 'retraite' is de authentieke yurt in Valkenburg die we via natuurhuisje.nl hadden geboekt; een bestemming die op alle vlakken het zonnige zuiden genoemd mag worden!

Yurt Valkenburg

Uiteraard gaat bij ons niets in één keer goed en staan we door een foutief ingevoerd huisnummer eerst bij vreemden in de tuin. Een beetje teleurgesteld zoeken we naar een yurt die in deze betonnen tuin van 4 bij 3 natuurlijk niet te vinden is. Gelukkig maar, want dit ziet er toch net wat anders uit dan de grote sfeervolle tuin op de foto. Eenmaal bij de juiste tuin aangekomen zitten we direct in de vakantiesfeer: wat een heerlijke plek is dit! Hoewel je feitelijk gezien in een stuk tuin van de eigenaar van de yurt verblijft, is het zo ruim en mooi hier dat dit totaal onbelangrijk is. De ruimte, de sfeer en de inrichting van deze plek; je bent direct weg, direct op vakantie op een plek die voor 200% uitnodigt om tot rust te komen. Bovendien hebben we uitzicht op heuse 'bergen'. Dit voelt helemaal niet als een vakantie in eigen land!

Authentieke yurt Zuid-Limburg

We verblijven in een authentieke yurt, die we geboekt hebben via een website met een groot aanbod natuurhuisjes in Nederland en daarbuiten. De ruime yurt is mooi en simpel ingericht en straalt een enorme rust uit. Voor de yurt staat een picknicktafel van waaruit je uitzicht hebt op het Ingendael. We komen aan op het moment dat we hier nog net van het zonnetje kunnen genieten. Muziekje aan, kaarten, lezen en genieten van een hapje en een drankje. Ook nemen we een kijkje achterin de tuin bij het weitje met kippen, eenden en twee varkens. De eigenaar heeft duidelijk een duurzame lifestyle en gaat op een zeer respectvolle manier met de omgeving en de natuur om. Wat een fijne plek is dit!

Ondanks het zonnetje wordt het buiten al snel fris. Gelukkig zorgen de houtkachel met brandhout alsook een petroleumkachel ervoor dat de yurt ’s avonds goed verwarmt is. De warmte lijkt goed te blijven hangen dus ook bij minder weer kun je er (volgens ons) goed verblijven. De sfeerverlichting zorgt 's avonds voor een leuke sfeer en ondanks de kou blijven we zo lang mogelijk buiten zitten, genietend van de frisse buitenlucht.

De yurt is standaard ingericht voor 2 personen, maar je kunt hem ook voor 4 personen te boeken.

Yurt Zuid-Limburg

De kracht van de natuur

De omgeving van de Yurt is prachtig! We verblijven in het mooie Geuldal, van waaruit verschillende fiets- en wandelroutes vertrekken. Het volgen van vaste wandelroutes blijkt niet voor ons weggelegd; wij lijken vooral uit te blinken in het kwijtraken van de weg. Zo lopen we uiteindelijk dus steeds onze ‘eigen route’. We wandelen uren door de mooie omgeving langs verschillende wijngaarden en door het Savelsbos. Het buiten zijn in de natuur zorgt voor nieuwe energie. Het laadt op en maakt je hoofd leeg. Iets wat meer dan welkom is in deze rare tijd. Er zijn maar weinig mensen op pad, waardoor we nog meer kunnen genieten van de stilte van de natuur. Op de terugweg staat de radio aan. Doordat we vlakbij de grens zitten zorgt de Franstalige presentator voor het stukje extra vakantiegevoel. Wij kunnen er weer even tegenaan! Terug bij de yurt doen we weer precies waarvoor we hier gekomen zijn: niks! Genieten van de rust en de frisse avondlucht.

Je boekt deze yurt in Zuid-Limburg vanaf €94 p.n (voor 2 personen). En dat is het wat ons betreft hartstikke waard! 

 

Natuurhuisje Geuldal

Scroll naar boven