Duurzaam op vakantie – Nederland en Europa

Duurzaam op vakantie

Veel mensen vinden reizen geweldig. Niet alleen ontdek je de mooiste plaatsen, je komt ook in contact met nieuwe mensen en culturen. Bovendien is reizen voor veel mensen een goede manier om het hoofd even helemaal leeg te maken en nieuwe energie op te doen. Niet alles en iedereen profiteert echter van onze reislustigheid. Zo zijn er vaak negatieve effecten op de plaatselijke natuur, de lokale bevolking en het milieu. Gelukkig zien steeds meer vakantiegangers het belang in van meer duurzaam reizen: we kiezen massaal voor een vakantie in eigen land of kiezen voor een duurzaam hotel of een klein, maar fijn natuurhuisje in Nederland.

Onderzoek naar duurzaam op vakantie gaan

Met duurzaam reizen bedoelen we dat je tijdens het reizen zoveel mogelijk rekening houdt met mens, dier en milieu. Ieder jaar doet boekingsplatform booking.com een onderzoek naar duurzame trends onder reizigers. Hieruit blijkt dat vakantiegangers duurzaamheid in toenemende mate belangrijk vinden bij hun keuze voor een bepaalde reisorganisatie of vakantie. En ook verre reizen-specialist Better Places voerde onlangs een onderzoek uit waaruit bleek dat we steeds liever boeken bij duurzame reisorganisaties.

De CO2-voetafdruk van reizen

Vliegen, de meest vervuilende vorm van reizen, is helaas nog steeds onbelast voor het milieu. Van alle reis onderdelen heeft het transport het grootste effect op ons milieu: het vervoer naar onze reisbestemming is verantwoordelijk voor maar liefst 50% van de CO2-voetafdruk van een reis. Wie verantwoord op vakantie wil gaan kan daarom beter met de trein op reis gaan en blijft het liefst dichtbij huis, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in eigen land. Ook op de plaats van bestemming moet je echter duurzamere keuzes maken: 15% van de uitstoot ontstaat namelijk door ons gedrag op de vakantiebestemming. Gelukkig blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 52% van de reizigers probeert om ook tijdens de vakantie duurzamere keuzes te maken: bijvoorbeeld door lokale, duurzame excursies te boeken en vaker te fietsen of te wandelen. Vakantiegangers vinden het daarbij met name van belang dat het vakantiegeld goed terecht komt: we willen graag dat de lokale bevolking van het toerisme kan profiteren.Ook is het reduceren van het gebruik van plastic een hot item. Helaas merken reizigers op dat dit in veel landen maar moeilijk te realiseren is.

Driekwart van de reizigers vindt duurzaamheid belangrijk

We willen onze klimaat graag leefbaar houden: voor onszelf en voor toekomstige generaties. Dit is een belangrijke reden waarom veel vakantiegangers dat we nu toch echt in actie moeten komen. Zij vinden dat we duurzamere keuzes moeten maken op het gebied van reizen. Toch worden er in de praktijk vaak andere keuzes gemaakt. Nederlanders vinden duurzaam reizen vaak te duur. Ook hebben wel het idee dat organisaties niet transparant zijn over duurzaamheid.

De natuur op de eerste plaats

Wat is het belang van duurzaam reizen dan voor Nederlandse vakantiegangers? Voor veel vakantiegangers speelt daarbij, naast de lokale bevolking, vooral de natuur een grote rol. 89% van de reizigers vindt het belangrijk dat we de natuur in stand houden en vindt daarom dat we onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk moeten compenseren. In de praktijk wordt dit echter wel als moeilijk haalbaar ervaren. Reizigers vinden het moeilijk om duurzame keuzes te maken, doordat niet altijd duidelijk is welke optie duurzamer is. Ook de prijs speelt vaak een negatieve rol bij het maken van meer milieuvriendelijke keuzes.

Duurzaam reizen: kijk kritisch naar je accommodatie

Bewuster reizen doe je niet alleen door te letten op het vervoer en je keuzes aldaar, want wat blijkt: 35% van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de gekozen accommodatie. Het makkelijke manier om meer duurzaam te reizen is daarom de keuze voor een eco accommodatie. Een eco accommodatie, ook vaak eco hotel of groen hotel genoemd, is ecologisch duurzaam. Deze accommodaties proberen zoveel mogelijk maatregelen door te voeren die de impact van je overnachting op de omgeving minimaliseren. Driekwart van de respondenten van het Sustainable Travel Report geven aan dat zij het komende jaar in een eco hotel gaan overnachten en dat is een hoger percentage dan de afgelopen jaren.

Er moet nog veel gebeuren

Om het belang van duurzaam reizen nog duidelijker te maken, moet er echter nog heel veel gebeuren. Ook moeten er nog veel positieve maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk kiezen voor het duurzamere alternatief. Zo hebben veel mensen wel de wil, maar niet de kennis om eco vriendelijk te boeken. Bovendien vinden veel mensen dat de milieuvriendelijke opties te duur zijn, zoals dat voor sommige glampings en duurzame winkels helaas geldt. Duurzame reisorganisaties pleiten al jaren voor een positieve belasting op duurzame reizen.


Een natuurhuisje in eigen land boek je via:

Duurzaam op vakantie, hotels via:

Scroll naar boven