Een duurzame wintersportvakantie? Zó ga je zo duurzaam mogelijk op wintersport!

Duurzame wintersportaccommodaties

Wanneer je een accommodatie boekt kun je relatief eenvoudig een duurzamere keuze maken. De meest eenvoudige manier om een duurzame wintersportaccommodatie te boeken, is door een hotel of chalet met een keurmerk te kiezen. Sommige hotels zijn bijvoorbeeld gecertificeerd met een Green Key keurmerk of een label van het (GSTC), Green Tourism of het EU Ecolabel. Je aansluiten bij een dergelijk label vraagt echter wel om een investering, zowel in tijd als in geld. Hierdoor beschikken vooral kleine accommodaties meestal niet over een officieel keurmerk. Zonde, want vaak zijn kleine accommodaties relatief duurzaam. Het loont dus ook om de website en social media van je beoogde hotel of chalet te bekijken. Zijn ze actief bezig met duurzaamheid? Denk bijvoorbeeld aan afvalscheiding en het gebruik van duurzame materialen. Ook kun je letten op maatregelen om het water- en energiegebruik te verminderen en het aanbieden van vega(n) maaltijden.

Jouw duurzame wintersportaccommodatie boek je eenvoudig via:

TUI Fair travel: kies uit vele duurzamere accommodaties in bijna alle Europese wintersportbestemmingen. Voordelig te boeken, eventueel in combinatie met een (bus)reis en skipas!

✔ Natuurhuisje.nl: boek een natuurhuisje of duurzaam chalet in o.a. Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Je kunt zelf eenvoudig filteren op huisjes die bijvoorbeeld duurzame energie gebruiken en aan afvalscheiding doen.

 

Duurzaam wintersport hotel

Landal Greenparks: Landal heeft een omvangrijk duurzaamheidsprogramma en steeds meer parken hebben een Green Key keurmerk. Landal heeft enkele vakantieparken in skigebieden, bijvoorbeeld in Oostenrijk en Tsjechië.

Pierreetvacances.com: via deze aanbieder boek je diverse duurzame hotels in wintersportgebieden.

Duurzaam vervoer wintersport

Ieder jaar gaan er zo'n 900.000 Nederlanders op wintersport. Voorheen ging bijna iedereen om te skiën of snowboarden, maar de groep wintersporters die kiest voor wandelen of langlaufen groeit gestaag. Geen verkeerde ontwikkeling, want met langlaufen of wandelen wordt de natuur veel minder verstoord! De meeste wintersporters (70-80%) kiezen ervoor om met de auto te gaan. Een betere keuze dan vliegen, zeker als je de auto met veel vakantiegangers deelt. Nog duurzamer is een reis met de bus, maar hiervoor kiest helaas slechts 1 op de 10 wintersporters. Een vaak nog net iets milieuvriendelijker alternatief is een wintersportvakantie met de trein, al is dit wel afhankelijk van het type trein. Voor veel mensen klinkt met de trein op wintersport gaan wellicht wat omslachtig, maar er zitten veel voordelen aan. Bovendien is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in goede treintrajecten, waardoor de populariteit van dit vervoermiddel langzaam toeneemt. Duurzamer op wintersport? Kies dan dus voor een wintersportvakantie met de bus of trein!

Voordelen duurzame wintersport met trein of bus: 

Tijdswinst

Veel treinen en bussen vertrekken aan het eind van de dag of in de avond, waardoor je onderweg kunt slapen. Kun je de volgende dag gelijk de piste op!

Makkelijk & veilig

Geen gedoe met winterbanden en sneeuwkettingen. Oók heel fijn, althans met de trein, zonder files op plaats van bestemming komen!

Voordelig

De benzineprijzen rijzen momenteel de pan uit, waardoor een wintersport met de bus vaak voordelig uitpakt; zeker als je alleen of in een duo reist. Een treinreis is vaak prijzig, maar buiten de schoolvakanties zijn de tarieven meestal wél gunstig.

Uitgerust aankomen

Onderweg een boek lezen, een filmpje kijken of een dutje doen: je komt waarschijnlijk uitgerust aan op de plaats van bestemming.

Gratis OV ter plaatse

Vaak heeft een skigebied gratis of goedkoop openbaar vervoer, waardoor je eenvoudig door kunt reizen.


 

Wintersport met de bus

Zelf busvervoer boeken:

Wil je zelf je reis samenstellen en dus los het busvervoer boeken? Dan heb je de keuze uit de volgende opties:

Flixbus: een zeer voordelige en flexibele vervoerder naar Duitsland en Oostenrijk. Je boekt een reis al vanaf €18 enkele reis en de terugreis kan heel eenvoudig en goedkoop (slechts €1, tot een kwartier voor vertrek!).

Interbus: deze aanbieder voorziet in busreizen naar nog veel meer wintersportbestemmingen, zoals Frankrijk, Zwitserland en Italië. Interbus rijdt ook naar Duitsland en Oostenrijk. Zo zit je in januari bijvoorbeeld al voor €59.90 in het populaire Gerlos!

Winterliner: is met name voor sommige bestemmingen in Frankrijk het proberen waard. De prijs van deze aanbieder ligt echter wel wat hoger.

 

Wanneer je met de bus op wintersport wilt, kun je ook voordelig een pakketreis boeken. Zo heeft TUI bijvoorbeeld veel pakketreizen met busvervoer, duurzame accommodatie én een skipas in haar assortiment. Ook via Sunweb boek je voordelig een wintersportvakantie met busvervoer.

Wintersport met de trein

Zelf een treinticket boeken:

Je kunt zelf je wintersportvakantie met de trein samenstellen, door via onderstaande aanbieders een treinreis te boeken:

NSinternational: via het portal van NSinternational boek je heel eenvoudig een treinreis naar populaire wintersportbestemmingen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zwitserland. In 5 uur en vanaf slechts €18 enkele reis zit je in het Sauerland. Na 9 a 10 uur reizen bereik je de populaire Oostenrijkse skidorpen. Reserveren gaat eenvoudig en snel. Let op: vroeg boeken loont!

Thalys Franse Alpen: op 7 oktober is de verkoop voor de wintersport Thalys naar de Franse Alpen weer gestart. Vertrekken kan vanaf Amsterdam, Schiphol of Rotterdam centraal. De Wintersport Thalys rijdt vanaf 25 december tot 26 maart elke zaterdag. Je reist vanaf €98 en vertrekt in Nederland altijd vroeg in de ochtend. Hierdoor kom je (vroeg) in de middag al op je bestemming aan. Je skispullen neem je eenvoudig mee en tijdens je reis is er wifi en catering. Vanaf het station in Frankrijk kun je met een aansluitende bus verder reizen naar je wintersportbestemming.

Nightjet: deze handige nachttrein rijdt vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem rechtstreeks naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. Een zitplaats boek je al vanaf €30, een ligplaats vanaf €60 en een slaapplaats vanaf €90 (inclusief ontbijt). Daarnaast kun je privécompartimenten boeken voor voor 1 tot 3 personen. Reserveren is verplicht, maar je kunt er wel voor kiezen om een flexibel ticket aan te schaffen.

Alpen Express: deze nachttrein naar Oostenrijk rijdt vanuit 8 plaatsen in Nederland rechtstreeks naar Oostenrijk. In 2021/2022 rijdt de trein alleen in februari. Je boekt een retourtje vanaf slechts €160, maar moet er wel snel bij zijn. Enkele data zijn inmiddels al uitverkocht!

Er zijn helaas nog weinig pakketaanbieders die zich wagen aan het aanbieden van een wintersportvakantie met de trein, maar Summit Travel is daarop een uitzondering. Zij bieden voor Oostenrijk en enkele plaatsen in Italië een pakketreis met rechtstreekse trein aan.

 

Meer duurzame wintersportbestemmingen:

Oostenrijk

✔ Kaprun: het bekende Oostenrijkse skidorp Kaprun stond nooit bekend om haar geringe impact op het milieu, maar heeft de laatste jaren veel duurzame maatregelen getroffen. Zo werken de liften op zonne-energie en planten ze bomen terug. Ook is het busvervoer er gratis om zo het gebruik van auto's zoveel mogelijk te beperken. Kaprun is daarnaast heel goed bereikbaar met de trein. Via natuurhuisje.nl boek je er eenvoudig een kleinschalige accommodatie. Via Sunweb Winter boek je een voordelige pakketreis met skipas en busvervoer.

 Planner Alm en Unterberg: kleinschalige skiresorts met enkel natuurlijke sneeuw.

Zwitserland

✔ Saas-Fee: autovrij en duurzaam skigebied. In dit Zwitserse skidorp wordt heel actief ingezet op milieuvriendelijk toerisme. Dit doen ze o.a. door de inzet van elektrische bussen en hernieuwbare energie in het hele  dorp. Via Summit boek je voordelig een verblijf in Saas-Fee, inclusief skipas!

✔ Disentis/Mustér: in dit skigebied vind je enkel natuurlijke sneeuw. Daarnaast zijn ze aangesloten bij Alpine Pearls: een organisatie die zich inzet voor duurzaam reizen. Het skigebied is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Hotel La Furca is een verantwoord en goed beoordeeld hotel in skigebied Disentis.

✔ Schatzalp en Les Marécottes: ook in deze Zwitserse skigebieden kom je alleen natuurlijke sneeuw tegen!

Meer duurzame wintersportbestemmingen:

Frankrijk

✔ Avoriaz in Portes du Soleil: volledig autovrij skigebied, afvalscheiding bij de bron en energiebesparende straatlampen. Daarnaast wordt in het hele gebied ingezet op duurzame accommodaties met goede isolering. Boek bijvoorbeeld één van deze gecertificeerde accommodaties.

 Les Gets: heeft helaas wel sneeuwkanonnen, maar deze werken wel op zonnepanelen. Daarnaast zet het gebied erg in op duurzaam waterbeheer, afvalscheiding en natuurbehoud. De skiliften zijn daarnaast energiezuinig. Via Sunweb Winter boek je goedkoop een pakketreis inclusief skipas en desgewenst de busreis.

✔ Les Menuires: in dit skigebied vind je alleen natuurlijke sneeuw. Daarnaast probeert de gemeente duurzaam overnachten en carpoolen zoveel mogelijk te stimuleren. Een pakketreis, eventueel inclusief busreis, boek je via Sunweb Winter of TUI. Ook een verantwoorde optie: het nieuwe ho36 ho(s)tel.

✔ Lans-en-Vercors: in dit gebied vind je nog wel twee pistes met kunstsneeuw, maar men is dit actief aan het terugdringen. Daarnaast zijn ze bezig met de heraanleg van bomen en begroeiing. Ook focust Lans-en-Vercors zich op de bescherming van het leefgebied van dieren.

Noorwegen

✔ Geilo: dit Noorse skigebied is één van de weinige Noorse bestemming die beschikt over de nationale certificering 'duurzame bestemming'. Het is één van de oudste skigebieden van Noorwegen en je kunt het vanuit Nederland bereiken met de auto en ferry. Daarnaast bieden de JongIntra en TUI voordelige wintersportvakanties naar deze duurzame bestemming aan.

 

Duurzame pakketreizen wintersport

Wil je het liefst een complete wintersport boeken? Kies dan voor een pakketreis! Je boekt dan je accommodatie, skipas en vervoer bij één aanbieder. Bij sommige voordelige wintersport pakketreizen zit zelfs ook het ontbijt en/of diner inbegrepen. Let dus altijd goed op welke services allemaal inclusief zijn. 

TUI

Via TUI boek je een wintersport naar heel veel Europese bestemmingen. Pakketreizen kun je inclusief busvervoer boeken en via Tui Fair Travel boek je een duurzamere accommodatie.

Informatie & boeken

Summit Travel

Ook Summit Travel biedt voordelige pakketreizen aan naar veel Europese wintersportbestemmingen. Naast bus- en autoreizen, boek je via Summit ook treinreizen!

Informatie & boeken

Pierre et Vacances

Via deze aanbieder boek je pakketreizen (bus, vliegtuig of eigen vervoer). Sommige accommodaties beschikken over een duurzaamheidscertificaat.

Informatie & boeken

De Jong Intra

Via de Jong Intra boek je bus- en autoreizen, inclusief accommodatie en skipas, naar o.a. Oostenrijk, Noorwegen en Italië. 

Informatie & boeken

Sunweb Wintersport

Heel voordelig een pakketreis inclusief hotel, skipas en busreis boeken? Dan zit je goed bij Sunweb!

 

Informatie & boeken

 


 Ga niet Off-piste en gebruik liever stoeltjesliften dan sleepliften. Boek als het even kan buiten het hoogseizoen en kies niet voor een bestemming met sneeuwgarantie. Wissel daarnaast het skiën eens af met langlaufen of wandelen en laat natuurlijk nooit afval achter in de natuur!

Blijf je liever dichtbij huis? Boek dan een vakantie in eigen land! Ga bijvoorbeeld Onthaasten in de Achterhoek of boek een duurzaam hotel!

Scroll naar boven